• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
 Päikeseline kevad toob kaasa soovi hoovis toimetada ja aiamööblit värskendada

Päikeseline kevad toob kaasa soovi hoovis toimetada ja aiamööblit värskendada

Ilmad muutuvad iga päevaga soojemaks ja kevadisemaks ning innukamatel aiaomanikel on juba ammu vastupandamatu soov sõrmed mulda torgata. Või terrassil esimeste päikesekiirte käes teed rüübata. Millest alustada, et õhtud aias mööduksid täpselt nii mõnusalt kui külmadel talveõhtutel sai igatsetud ja silm puhkaks ilusal aial?

Aia kevadeks ja suveks ettevalmistamine võib tunduda suur töö ja aina rohkem on inimesi, kes selleks palkavad tegutsema oma ala professionaalid, ent palju on selliseid tegevusi, millega igaüks isegi hakkama saab. Ka pealtnäha pisikesed tööd muudavad aia ilusamaks, taimed lopsakamaks ning terrassi hubasemaks.


Esimesed eeltööd
Esmalt võiks välja otsida oma aiatööriistad, mille pika ea saladus on regulaarne puhastamine. Neid tasub rooste eemaldamiseks leotada veidi aega vees ja äädikas, loputada, õlitada ning riputada kuivama. Vajadusel tuleb lõikeriistu teritada. Seejärel riisuge muru ja pühkige kõnniteelt kokku kõdunenud lehed ning puude ja lillepeenarde ümbert kuivanud oksad. Peske taimepotid ning eemaldage üleliigne, talve jooksul kogunenud mustus terrassilt, parklast ja lehtlast.

Terrassi ja aiamööbli eest tuleb hoolitseda iga-aastaselt
Puidust terrassi tervise huvides on oluline seda igal aastal õlitada või peitsiga katta. Selleks tuleb esiteks oodata veidi soojemat ja kuivemat ilma ning seejärel terrass eelnevalt märjaks kasta ning pesuainega pesta. Kindlasti ei tasu kasutada survepesurit, sest see kipub lõhkuma puidu struktuuri ning hiljem võivad lauad olla turritavaid puidukiude täis. Kui teil on aga suurem terrass, võiks kaaluda spetsiaalse terrassipesuri soetamist.
Pärast pesemist võiks terrass vähemalt 24 tundi enne edasist töötlemist kuivada. Nii terrassilaudise kui ka puidust aiamööbli töötlemiseks sobivate puidukaitsevahendite sortiment on lai: peitsid, vahad ja õlid. Parima valiku aitab teha ehituskaupluse aia- või värviosakonna konsultant. Metallist aiamööbel vajab tõenäoliselt ainult pesemist ja võib-olla mõnes kohas värviparandusi.


Taimede ja muru kärpimine ergutab nende kasvu ja tihedust

Taimede kärpimine aitab hoida nende kõrgust ja kuju kontrolli all, ergutab nende kasvu ning mõjub aia üldilmele suurepäraselt. Esimene muruniitmine võiks toimuda pigem aprillis või mais esimesel kuival perioodil. Enne seda võib olla vajalik muru õhutamine – selleks vastava seadme saab rentida tööriistarendist või osta aianduskauplusest. Kui kõrvaldada murult praht, kuivanud rohi ja sammal, ergutab see uue kauni muru kasvu. Hõredamatele kohtadele visake julget muruseemet – mida niiskema ilmaga, seda parem.

Rohimine ja multšimine parandab aia väljanägemist

Kevad on ka parim aeg võidelda umbrohu vastu, mis on talvel ootamatut välja ilmunud ja kevadel kiirelt end kasvama sätivad. Need võiks eemaldada käsitsi, sest umbrohutõrje läbi keemia pole oma aias just eriti mõistlik. Eriti kui teil on marjapõõsad ja saaduste jaoks peenrakastid.
Multšimine on kasulik ning parandab mulla struktuuri, aga siin peab olema põhjalik, et peenrad ei kuivaks liiga kiiresti, kui ilmad hakkavad soojemaks minema. Multšikihi pealekandmine enne kevadet püüab märja ilmaga endasse vajaliku niiskuse ega lase umbrohul vohada.


Taimede toed võiks lisada juba kevadel

Kui asetada toed taimedele paika enne, kui esimesed võrsed hakkavad ilmuma, annab see neile juhiseid, kuidas kasvada. Samuti aitavad toed täita vertikaalset ruumi, kus kevadel ei õitse ega laiu veel midagi, andes lille- või hernepeenrast kena ja korrektse üldmulje.

Kui vajad uusi viljapuid ja -põõsaid, soovid soetada murutraktorit, kasvuhoonet või uut aiamööblit, saab Omaraha.ee Sulle alati abiks olla. Tutvu Omaraha laenupakkumistega SIIN.

Laen on finantskohustus. Enne lepingu sõlmimist tutvu tingimustega ja vajadusel pea nõu asjatundjaga.

Laenusumma:
Laenuperiood:

Tagasimakse:

Intress alates 12% aastas, laenud kuni 5 aastaks.

* Esialgne pakkumus on näitlik.

Logi sisse