• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
 Kodu remontimine ja võimalused selle finantseerimiseks

Kodu remontimine ja võimalused selle finantseerimiseks

Kodu remontimine ja võimalused selle finantseerimiseks

 

Koos linnulaulu, esimeste päris soojade päevade ja õidepuhkeva loodusega tekivad uued inspireerivad mõtted ka oma ellu värskuse toomiseks. Pikad valged päevad ja päikesepaistest saadud uus positiivsus annavad julgust kevadel ja suvel ette võtta midagi, millest on ammu unistatud. Paljude eestlaste jaoks on see unistus oma kodu, maakodu või suvila remontimine. Võib-olla isegi väikese maatüki või talumaja soetamine, kuhu tulevikus oma päris kodu rajada. Millised on selle unistuse finantseerimise võimalused ning mille järgi tuleks otsustada?

 

Erinevad laenutooted

 

Mõistagi on eelistatud olukord, mil remonti saab teha ainult kogutud säästude abil. Enamasti aga alahinnatakse remondi maksumust või selgub plaanide paikapanemisel, et mõttekam on teha põhjalikum remont, mis kestab aastaid. Puuduoleva summa kokkusaamiseks on erinevaid võimalusi. Mõnede jaoks on abiks pere ja sugulased, mõned müüvad väärtpabereid või teisi väärtesemeid, mida enam vaja ei lähe, mõned lükkavad remonti edasi, kuni on võimalik rohkem säästa. Samas on palju neid, kellel eelnimetatud variante ei ole, kuid ühel või teisel põhjusel on remondi edasilükkamine välistatud. Sellisel juhul pöördutakse tihti pankade ja teiste finantsteenuste pakkujate poole, et sõlmida laenuleping. Millist laenutoodet peaks aga valima?

 

 Remondilaen

 

Paljude pankade ja laenupakkujate nimekirjast leiab remondilaenu toote, mis nime järgi võiks remondi jaoks sobida nagu valatult. Mis on aga remondilaenu sisu? Süvenedes laenu tingimustesse, selgub üsna kiiresti, et tegemist on lihtsalt väikelaenuga ehk tarbimislaenuga. See tähendab, et laenuvõtjal on valikuvabadus, mille jaoks ta täpselt laenu kasutab: remonditarvete ostuks, remondimeeste palkamiseks, kodumasinate soetamiseks või hoopis millekski muuks. Vastupidiselt levinud müütidele ei pea esitama detailset kava planeeritud kulutustest ning kindlasti ei pea esitama enne-ja-pärast pilte kulutuste tõendamiseks. Küll aga tuleb kõrvutada laenupakkujate tingimused ja võimalused, võttes arvesse ka laenu taotlemise ja tagasimakse protsessi. Kas on vaja panka kohapeale minna? Milliseid lepinguid tuleb allkirjastada? Kui kiiresti raha üle kantakse? Millal ja kuidas algab tagasimaksete protsess?

 

Väikelaen

 

Nagu eelmises punktis välja tuli, on väikelaen kõige paindlikum laenutüüp. Kuna tegemist on tagatiseta laenuga, siis on enamus laenupakkujate juures väikelaenu maksimaalne summa vahemikus 10 000€ - 20 000€. See on piisav summa, et teha kodus üpris põhjalik remont. Kui plaanis on aga suuremad ümberehitused, siis tõesti antud summast pigem ei jätku. Samas peab kõikide ümberehituste puhul arvestama, et korras oleks dokumentatsioon, sh ehitusprojekt. Kui need on olemas, siis tasub pigem esitada taotlus ehitus- või kodulaenuks. Pane aga tähele, et nende puhul on juba tingimused oluliselt rangemad ning laenu kasutamine oluliselt piiratum. Väikelaen aga sobib kõikide väiksemate tehingute tegemiseks, isegi väiksema maatüki ostuks või maakohta suvila soetamiseks. Laenu kasutamise otstarbe üle otsustad Sina ise ning laenuandjale aru andma ei pea.

 

Laen kinnisvara tagatisel

 

Hüpoteeklaen ehk kinnisvara tagatisel laen paistab silma soodsama intressi, suurema laenusumma ja pikema perioodi poolest. See on sobiv lahendus, kui plaanis on suuremad investeeringud oma kodu ehitusel või ümberehitusel (näiteks maamajas teise korruse väljaehitamine). Küll aga peab arvestama sellega, et Sinu kinnisvara on laenu tagatiseks. Juhul, kui juhtub midagi ettenägematut, näiteks sissetuleku oluline vähenemine või töövõimetus, on pangal õigus Sinu kinnisvara endale võtta. Antud laenu puhul on tingimused väga ranged ja paindumatud, seega on ülioluline täpselt läbi mõelda laenu kasutamise vajadus ja tagasimaksete plaan ning ka varuplaan juhuks, kui praegune sissetuleku tase oluliselt langeb.

Olles välja valinud enda plaanide jaoks sobiva laenutüübi, oled juba sammu võrra oma kodu remontimisele lähemal. Oluline on kindlasti, et vastaksid laenupakkujate poolt seatud nõuetele (vanus, sissetulek, maksehäirete puudumine) ja et Sinu otsus oleks kaalutletud. Omaraha laenuportaalist leiad inimestelt-inimestele tehtud laenupakkumisi, misläbi laenad nagu healt sõbralt. Meie eesmärk on, et laenuprotsess oleks võimalikult kiire ja mugav, vähendades oluliselt paberimajandust ja üleliigset vahendamist. Murede korral saad alati nõu küsida meie klienditeeninduselt, kes aitab leida parima viisi oma laenu tagasi maksmiseks.

 

 Laen on finantskohustus. Enne lepingu sõlmimist tutvu tingimustega ja vajadusel pea nõu asjatundjaga.

 

Сумма займа:
Период займа:

Возврат:

Процент по займам, начиная с 12% в год. Кредиты сроком до 5 лет.

* Первоначальное предложение является образцом.

Войти