• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
 3 plaani jõulustressi vähendamiseks

3 plaani jõulustressi vähendamiseks

3 plaani jõulustressi vähendamiseks

 

Novembri peatse saabumisega kaasneb iga-aastane reaalsuskontroll: jõulud on juba järgmisel kuul! Kuhu küll on aeg läinud? Mida ja kellele kinkida tuleb? Millal ja kust sobivaid kingitusi leida? Küsimusi, mõtteid ja tundeid on palju ning nende kõigi tulemuseks on suure tõenäosusega jõulustress. Kuidas jõulustressi vähendada ja pühadeaeg võimalikult rahulikult mööda saata? Loe edasi!

Me kõik kujutame juturaamatute, filmide või laulude põhjal ette, kuivõrd imeline jõuluidüll olla võib. Kõik on rahulik, inimesed on sõbralikud ja üksteist hoidvad ning ühes prõksuva kamina ja sooja glögiga poeb soojus igaühe südamesse. Ei ole tülisid, ei ole pingeid, lihtsalt koosolemise rõõm. Paratamatult ei vasta aga 99% kordadest reaalsus ettekujutlusele ja jõuluidülli asemel joostakse, närvid pingul, mööda kaubanduskeskuseid, jagatakse pühade eri päevi suguvõsade vahel ja enamus ajast sõidetakse lihtsalt mööda Eestimaad ringi, et kõik „kohustuslikud“ visiidid tehtud saaksid.

Jõuludest on saanud kommertspüha, kus „rohkem on rohkem“. Mida uhkem kingitus, seda parem. Mida rohkem kingitusi, seda veelgi parem. Hoidku selle eest, et keegi Sulle ootamatult üllatuskingituse teeks, sest ilma vastukinki tegemata oled „võlglane“. Vähemasti need on ootused ja raamistikud, mida ise ühiskonnana endale peale oleme pannud. Mõistagi on vastuvoolu raske ujuda, eriti kui peres on lapsi, kelle jaoks jõulude võlu kingitustes peitubki. Kui aga lapsi pole või on nad juba täiskasvanud, siis on võimalik kõikide ootuseid paremini juhtida, et garanteerida endale stressivaba(ma)d jõulud! Siit tulevad 3 võimalikku plaani, mis Sul seda teostada aitavad.

 

PLAAN A: Rõhk on kvaliteedil, mitte kvantiteedil!

 1. Pane kirja kõik erinevad jõulupeod ja külastused, mis tõenäoliselt tulemas on.
Näiteks: perega jõuluõhtu, tööpidu, vanemate juures, elukaaslase vanemate juures, vanavanemate juures, õdede-vendade, tädide-onude juures, sõpruskonnaga, koolikaaslastega jne.
2. Tõmba ringid ümber neile üritustele, mida saaksid võimalusel ühildada.
Näiteks jõulud pere, enda ja elukaaslase vanematega üheskoos. Tädid-onud, vanavanemad jt sugulased koos. Sõpruskonnad üheskoos jne.
3. Võta nende inimestega kohe ühendust, et leppida kokku sobiv koht ja aeg.
Jõuluplaanid täidavad kalendreid väga kiiresti. Kes ees, see mees! Kui Sa ei võta asjade korraldamist enda kätte, pead sättima enda plaane kellegi teise eelistuste järgi.
4. Paku välja loosipaki mõte.
Selle asemel, et kõik teevad üksteisele „midagigi“, keskenduge hoopis kvaliteedile. Leppige kokku kõikidele sobiv eelarve, kas siis 10 või 20 või 50 või 100 eurot kingituse kohta. Seejärel las kirjutab igaüks paberile oma nime ja 2-3 ideed, mida antud eelarve raames pakisaaja eelistaks saada. Paberloosi asemel on võimalik kasutada ka internetilehekülgi, nt https://www.drawnames.com/.
5. Jagage kohustusi jõulupeo korraldamisel.
Kui jõuluprae tegemise kohustus jääb tõenäoliselt võõrustajale, siis teisi sööke-jooke saavad külalised kenasti kaasa võtta. Leppige kokku, kes võtab kaasa suupisted, kes koogi, kes glögi jne. Võimalusel tuleks toidud tuua „valmis serveerimiseks“ kujul, et vältida olukorda, kus võõrustaja peab ootamatult külaliste kõrvalt tunde köögis lõikumisele-hakkimisele-komplekteerimisele kulutama.
6. Leppige kokku, et järgmisel aastal toimub jõulupidu kellegi teise juures või asub keegi teine peavõõrustaja rolli.
Traditsioon on traditsioon ennekõike ikka inimeste, mitte asukoha pärast! Võimalusel määrake igal aastal uus peavastutaja.

 

PLAAN B: Rõhk on kogemustel, mitte asjadel!

Sammud 1-3 on samad.

4. Paku välja, et kingituste asemel teete kõik koos hoopis midagi toredat.
Koondage kingiraha parem kokku ja minge üheskoos näiteks reisile või spaasse või kruiisile… Misiganes tore elamus kõikidele osapooltele sobib, sest olgem ausad – kingitused on toredad, kuid 5-10 aasta pärast on raske meenutada, mida täpselt Sulle kingiti. Mälestused koosolemisest on aga hindamatu väärtusega ja Sinuga kaasas terve elu!

 

PLAAN C: Rõhk on andmisel, mitte saamisel!

Teame, kuivõrd palju rõõmu see teeb, kui Sinu võimuses on teha keegi teine õnnelikuks. Kui oled otsustanud siiski kõiki lähedasi kingitustega üllatada, siis selle asemel, et mööda poode „häid pakumisi“ jahtimas käia, võta paber ja pliiats ning mõtle rahulikult läbi, mis neid päriselt kõige õnnelikumaks teeb. Äkki on see „kvaliteetaja kupong“ koos Sinuga, mida nad saavad sobival hetkel lunastada? Või fotosessioon perega, et jäädvustada laste kasvamist? Või hoopis üks imeline õhtusöök restoranis?
Kindlasti ei ole kõik soovid realiseeritavad, kas ajalise, rahalise või muu piirangu tõttu, kuid olulisim on mõte. Näita välja, et näed, mis on teise inimese jaoks oluline. Näita välja, et nad on Sinu jaoks olulised. Ja nii kingid tänutunnet nii endale kui jagad seda teistelegi.

 

NB! Olenemata sellest, mis plaani valid, teame, et jõuludeaeg toob endaga paratamatult kaasa tavapärasest rohkem kulutusi. Seega, kui tunned, et rahalised piirangud hoiavad Sind oma isikliku jõuluidülli saavutamisest tagasi, siis uuri lähemalt Omaraha võimalusi: https://omaraha.ee/et/loan/getloan/

 

Laen on finantskohustus. Enne lepingu sõlmimist tutvu tingimustega ja vajadusel pea nõu asjatundjaga.

 

Laenusumma:
Laenuperiood:

Tagasimakse:

Intress alates 12% aastas, laenud kuni 5 aastaks.

* Esialgne pakkumus on näitlik.

Logi sisse