• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
 Kuidas olla teadlik tarbija ja igapäevakulutustelt kokku hoida?

Kuidas olla teadlik tarbija ja igapäevakulutustelt kokku hoida?

Säästlikud ostuharjumused on head mitmes mõttes: esiteks aitavad hoida kokku raha ning lisaks vähendavad keskkonnamõju ja toetavad jätkusuutlikku tarbimist. Ent kuidas olla kindel, milline on hea pakkumine? Kuidas olla teadlik tarbija ja mitte üle tarbida?

 

Mõtle enne iga ostu hästi järele
Enne ostu sooritamist tuleks endalt tõsiselt küsida, kas tegelikult on seda toodet/teenust tõesti vaja või on tegemist emotsionaalse ostuga. Väldi impulsiivseid oste ja keskendu vaid vajalikele asjadele. Tasub võtta aega ja mõelda rahulikult läbi oma igapäevased harjumused ja kulutused – võid avastada, et mõned harjumused või ostud ei ole tegelikult vajalikud ja neid saab muuta!

Koosta ostunimekiri
Ainult vajalike asjade ostmise abimees on märkmik, kuhu enne poodi minekut koostada ostunimekiri. See aitab keskenduda vaid vajalikele toodetele ja vältida tarbetute asjade ostmist. Tutvu ka toidupoodide sooduspakkumistega, need leiad siit lehelt. Kui tundub, et toidule kulub liiga palju raha, siis planeeri oma toidukorrad ette, koosta nädalamenüü ja tee ostunimekiri vastavalt sellele. Ja kindlasti on kodus toidutegemine soodsam kui väljas söömine.

 

Me pole nii rikkad, et osta odavaid asju!
Valida tasub kvaliteetseid tooteid, mis kestavad kauem. Kuigi need on tõenäoliselt kallima hinnaga, võib eseme pikaajaline vastupidavus säästa pikema aja perspektiivis raha, sest ei pea odavat ja kehvema kvaliteediga toodet juba õige pea uuega asendama. Eelista kvaliteeti, et asjad kestaksid kauem. Ja ka loodus ütleb: „Aitäh!”.


Taaskasutus on IN

Võib-olla saad enda jaoks toote hoopis järelturult – see on kasulik nii rahakotile kui ka keskkonnale, aidates vältida tarbetut raiskamist ja andes vanadele esemetele uue elu. Selleks tasub ringi vaadata Facebooki müügigruppides või lehitseda Osta oksjonikeskkonda. Eestis on ka palju toredaid teise ringi kauplusi nagu Punane Ristik, Humana, Uuskasutuskeskus ning Sõbralt Sõbrale, kus saab kaubaga kohapeal tutvuda.

Võrdle hindu erinevates kauplustes

Võta rahulikult aega ja võrdle toodete hindu erinevates kauplustes, kasutades näiteks https://www.hinnavaatlus.ee, https://www.hind.ee või https://toiduained.hind24.ee keskkondi. Lisaks on olemas selline mobiilirakendus nagu „Tarbi targalt”, mis aitab võrrelda toidukaupade hindasid erinevates jaekettides. Teinekord võib sooduspakkumise ajal saada mõne toote isegi poole odavamalt! Samuti jagavad infot sooduspakkumiste ja sooduskoodide kohta ka mitmed Facebooki grupid, näiteks sündmuste pileteid vahendavast grupist on võimalik saada pileteid soodsamalt, kui piletiomanik ise mingil põhjusel üritusele minna ei saa.

Märka ka pealtnäha väikeseid kulusid
Ka väike kulu muutub kokkuvõttes suureks: näiteks ostes iga poeskäiguga 30 senti maksva kilekoti, võib aastas kuluda kilekottidele kuni 100 eurot. Selle asemel tasub eelistada korduvkasutatavaid riidest poekotte, mis on ühtlasi ka keskkonnale kasulikum. Ka pakendite eest pole mõtet müüjale lisaraha maksta, vaid võtta kodust kaasa enda pakendid.

Eelista kohalikku ja hooajalist
Eelista ikka kohalike tootjate tooteid, sest see vähendab transpordimõju, toetab kohalikku majandust ning saad lihtsa vaevaga uurida müüja või tootja tausta. Samuti tasub osta kohalikelt hooajalisi toiduaineid, mis on sageli odavamad ja värskemad.

 

Kui oled teadlik oma tarbimisharjumustest ja oskad teha teadlikke valikuid, toetad keskkonnasõbralikumat ja jätkusuutlikumat tarbimist ning võid säästa rahakotis sadu eurosid!

Kui teadlik otsus on tehtud, aga vajad ostu tegemiseks lisaraha, saab Omaraha Sulle abiks olla. Tutvu Omaraha laenupakkumistega SIIN.

 

Laen on finantskohustus. Enne lepingu sõlmimist tutvu tingimustega ja vajadusel pea nõu asjatundjaga.

Laenusumma:
Laenuperiood:

Tagasimakse:

Intress alates 12% aastas, laenud kuni 5 aastaks.

* Esialgne pakkumus on näitlik.

Logi sisse