• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
Kui ma õigesti aru saan, võib tobeda seadusandluse tõttu tekkida olukord, kus jään investeeringuga kahjumisse, kuid maksan sellegi poolest kättesaadud intresside ja viiviste pealt tulumaksu. Seetõttu kujuneb aasta kokkuvõttes välja olukord, kus reaalselt makstav tulumaks moodustab reaalselt teenitud tulust märksa suurema osakaalu kui 21%. Kas portaal saaks avaldada koondandmed selle kohta, milliseks see n.ö reaalne tulumaks nt eelmisel aastal keskmiselt kujunes?

On oodatud ka pikaajalisemate investorite kogemused. Kui palju kahjumis laenudelt makstav tulumaks teie reaalset sissetulekut mõjutab?

Veidi offtopicut veel: on olnud juttu juriidilise isikuna investeerimisest... Kas sellisel juhul saaks laenukahjud tuludest maha arvata? Kas on lubatud hakata juriidiliseks isikuks pelgalt omarahas investeerimise eesmärgil? Või rakenduvad siis need rahapesu/terrorismi klauslid jne? Sobrasin küll KKK-d ja foorumiteemad läbi, aga täpselt aru ei saanud. Kui viga on enda lolluses, vabandan.
LehmanBrothers
Ei ole küll siin väga pikaajaliselt investeerinud, aga pakun, et kogu saadud tulu tuleb alguses tulumaksuks maksta. Hiljem sõltub juba sellest, kui tõhusalt võlglastega tegeletakse.
dubow
Tulumaks tuleb tasuda reaalselt laekunud intressidelt ja viiviselt. Kui hapudelt laenudelt laekub tulu hiljem, siis tuleb ka tulumaks sellelt tasuda hiljem. Mingeid ümberarvutusi pole vaja teha. Intresside ja viivise reaalset laekumist näeb statistika alt.

Tootlusse (XIRR), mida samuti näeb statistika alt, on hapud laenud juba sisse arvestatud, kuid sellel pole tulumaksuga otsest seost.

Omaraha.ee
arne
Mulle tundub, et räägime pisut teineteisest mööda. Sina räägid tulu hiljem laekumisest, mina olukorrast, kus osa tulust jääbki laekumata. Võtame konkreetse näite.

Laenan välja 500€, millelt intresse peab graafiku järgi kokku laekuma 150€, seega on tagastatavaks summaks 650€. Laenaja jõuab maksta tagasi 400€ põhiosa ja 120€ intresse, seejärel laen pankrotistub ja rohkem makseid ei tule. Laekunud 120€ intresside pealt pean tasuma tulumaksu 21% ehk 25€. Lõppresultaat:

Väljastasin 500€
Tagasi sain 520€

Reaalne teenitud tulu 20€
Makstud tulumaks 25€

Antud näite puhul maksan tulumaksu rohkem kui tulu teenisin, mis on muidugi absurdne. Laenude pankrotistumine on muidugi erandjuhtum, kuid need erandjuhtumid avaldavad ju keskmisele mõju? Tekkiski huvi, et kui suurt mõju...
LehmanBrothers
To LehmanB, pilt natuke paraneb, kui Sa selle 100 euri laenujäägi maha müüd (40-50eur) või ootad kuni täitur tegutseb.
dubow
dubow
To LehmanB, pilt natuke paraneb, kui Sa selle 100 euri laenujäägi maha müüd (40-50eur) või ootad kuni täitur tegutseb.


Seda küll, lihtsalt mõtlesin, et kui keegi saaks mingid keskmised lõppresultaadid välja tuua, saaks oma rahavooge paremini prognoosida.
LehmanBrothers
Vastasin pigem dubowile kui Sulle. Tundus, et Sinu küsimus oli suunatud laiemale ringile ja me ei hakanud vahele segama.

Näide on matemaatiliselt õige, sisuliselt mitte nii väga. Tulu on tõepoolest 120 ja tulumaks 25, aga 100 on siiski veel võlas.

Ega muud kui kordame oma igipõlist soovitust - ärge laenake 500€ korraga vaid 10€ kaupa!

Omaraha.ee
arne
arne

Ega muud kui kordame oma igipõlist soovitust - ärge laenake 500€ korraga vaid 10€ kaupa!

Omaraha.ee


Nüüd ma olen veidi segaduses... Tegemist oli lihtsalt näitliku summaga. Kui asendame 500 eurot seal 10 euroga, siis protsentuaalselt ja põhimõtteliselt sellest ju midagi ei muutu...

Sry postitustelaviini pärast, võibolla ma ei oska ennast selgelt väljendada lihtsa.t
LehmanBrothers
Miks ei muutu? Kui annate 500 välja ühes tükis, on kaks võimalust - läheb kas hästi või halvasti. Kui jagate 500 viiekümneks jupiks, hakkab tööle keskmine halbade laenude osakaal, mis hetkel on 4,3%, millest poole saate tagatisfondist tagasi. Üksikjuhtumist saab statistika.
Omaraha.ee
arne
Minu näite eesmärgiks oli suvaliselt valitud summa varal demonstreerida seda mehhanismi, millega tekib erinevus 21% tulumaksuprotsendi ja reaalse tulumaksuprotsendi vahele. Loomulikult jagan portfelli tegelikkuses paljudeks osadeks. Ja selles hajutatud portfellis sisaldub teatud osa selliseid laene, nagu kirjeldatu. Olgu väljastatud summa ühe hapu laenu kohta milline tahes, teatud mõju avaldavad nad lõppstatistikale - moonutavad reaalselt teenitud tulu ja reaalselt tasumisele kuuluva tulumaksu suhet.

Tänu näites toodud laenude sisaldumisele portfellis moodustab tulumaks reaalselt teenitud tulust suurema protsendi kui 21%. Minu sooviks oli selgitada olemasoleva statistika põhjal välja, kui palju. Selle arvutamiseks oleks vaja teada konkreetse aasta kohta:

a) kui suur oli keskmiselt investorite reaalne tulu (intressid + viivised - laenukahjud)
b) kui suur oli keskmiselt tuludelt sissenõutav tulumaks

Minu käsutuses neid andmeid pole, mõtlesin et portaalil ehk on.
LehmanBrothers
Laenusumma:
Laenuperiood:

Tagasimakse:

Intress alates 12% aastas, laenud kuni 5 aastaks.

* Esialgne pakkumus on näitlik.

Logi sisse