• info@omaraha.ee
  • |
  • 58 070 613
Tere.
Statistika tabelis kõige alumine rida on XIRR (MK).
Mida see tähendab? Ise ei ole välja nuputanud.
siilivana
Lihtsustatult püüab see lahter sulle välja arvutada palju on kapitali tootlus protsentides. Kuna P2P saitidel on XIRR arvutusmeetodid väga erinevad, kui mitte öelda et osad oma investoreid teadlikult eksitavad näidates XIRR absurdselt suurena, soovitan olla skeptiline ja seda numbrit võtta nii Omarahas kui ka mujal lihtsalt ilma ennustusena.

Kui sa oled juba pikka aega tegutsenud konkreetses portaalis siis sul tekib aimdus kui palju või kui vähe mingid näitajad paika peavad. Alguses on parem jälgida hoopis teisi numbreid, nimelt neid millest talupoeg ja finantsanalüütik ühte moodi aru saavad.

2 Lihtsat numbrit. “Tagasimaksed: intress sh” ja “Tagasimaksed: põhiosa kahjum”. Esimene ütleb palju on positiivne rahavoog saadud intresside ja viiviste näol, teine ütleb palju on negatiivne rahavoog hapudest laenudest. Lahutad esimesest teise ja saad teada täpselt palju raha juurde tuli või ära kadus.
HannesR
siilivana
Tere.Statistika tabelis kõige alumine rida on XIRR (MK).Mida see tähendab? Ise ei ole välja nuputanud.
Mina risti vastupidi soovitan XIRR'i suhtes skeptiline mitte olla. Portaal on tegutsenud juba mõnda aega ja kogunenud on terve hulk konkreetseid näiteid. Näiteks pani investor päris alguses sisse 10'000, andis laene 3-5 aastaks sellise intressiga, mis vältis raha seismist kontol. XIRR 21-22%, nelja aastaga portfell topelt. Teine investor: laenud 1-3 aastat, XIRR alla 20%, viie aastaga portfell topelt. Meie ei ole täheldanud, et XIRR pikemas plaanis mööda paneks ja seetõttu ei näe kõikvõimalikel keerulistel ja ajamahukatel käsitsiarvutustel üldse mingit mõtet. Eriti tülikaks teeb arvutamise see, kui raha pidevalt juurde pannakse või välja võetakse. Eeskätt ei usu XIRR'i need, kes ajavad taga viimast protsenti, mille tulemusel 1/3 raha enamus ajast kasutult kontol seisab. Laske intress paar punkti allapoole ja magage rahulikult, tootlus tuleb suurem kui pidevalt sebides.
Omaraha.ee
arne
Kas rida nimega “intress sh” on koos viivisega ja viivis veel eraldi välja toodud järgmisel real? Või tuleb need 2 rida veel omavahel kokku liita?
nax77
nax77
Kas rida nimega “intress sh” on koos viivisega ja viivis veel eraldi välja toodud järgmisel real? Või tuleb need 2 rida veel omavahel kokku liita?

lisaks nendele nax77 küsimustele. mul on “kokku 2017” tulbas veel kaks sellist numbrit - laenumüük tagatisfondile 84,19 ja kahjum müügist 26,04. kas esimene ei lähe positiivse ja teine negatiivse rahavoona lisaks arvesse?

ma püüan ka esimest korda oma aasta puhastulu välja nuputada, sellepärast need algaja küsimused
Egretta
Egretta

Puhas tulu on sinu Intress - maksud (tulumaks) - põhiosa kahjum.
contra
contra

selge. aga selgita mulle veel sellist asja. raha olen aasta jooksul portaali kandnud 2000, portfelli jääk aasta lõpus 2105, aasta puhastulu 109.

105 ja 109 - kas need numbrid ei peaks võrdsed olema?
Egretta
Egretta
selge. aga selgita mulle veel sellist asja. raha olen aasta jooksul portaali kandnud 2000, portfelli jääk aasta lõpus 2105, aasta puhastulu 109.

105 ja 109 - kas need numbrid ei peaks võrdsed olema?

Portfelli jääk ei arvesta vaba raha kontol, kui seda peaks olema. Samuti kui räägime netotulust, siis portfelli jääk ei saa kuidagi kajastada maksudeks minevat summat, kui just seda portaalist välja kandnud ei ole. Maksud tuleb arvestada ja maksta ise, portaal ei tee seda sinu eest. Sissekantud raha + netotulu peaks olema ikka väiksem kui porfelli jääk. Kui ühtegi väljamakset teinud pole, siis peaks olema portfelli jääk + vaba raha = sissekantud summa + brutotulu - põhiosakahjum.
contra
contra
Kui ühtegi väljamakset teinud pole, siis peaks olema portfelli jääk + vaba raha = sissekantud summa + brutotulu - põhiosakahjum.

2105,18+2,14=2000+139,79-30,36

ei ole päris võrdsed tehted… raha välja kandnud pole
Egretta
Mina ei viitsi asja keeruliseks ajada ja arvutan oma puhastulu niiviisi - laenujääk pluss vaba raha miinus portaali kantud raha.
Maksud on eraldi teema.
peeter82
Laenusumma:
Laenuperiood:

Tagasimakse:

Intress alates 12% aastas, laenud kuni 5 aastaks.

* Esialgne pakkumus on näitlik.

Logi sisse